Skip to main content

Het Belang van Bewegen voor een Gezond en Vitaal Lichaam

By 12/09/2024Nieuws

Ons lichaam is gemaakt om te bewegen. Elk deel heeft een functie en als je die niet gebruikt, verlies je die uiteindelijk. Dit wordt vooral belangrijk naarmate we ouder worden: if you don’t use it, you lose it. Om je lichaam optimaal te laten functioneren, is het dus cruciaal om alle spieren en gewrichten actief te houden.

Vaak vergeten we dat we onze mobiliteit moeten blijven onderhouden, totdat we merken dat we iets niet meer kunnen wat vroeger vanzelfsprekend was. Maar juist die momenten bieden kansen om ons lichaam te verbeteren.

Jouw Zwakste Schakel: De Sleutel tot Verbetering

Iedereen heeft wel een zwak punt, zoals stijve heupen of minder kracht in bepaalde spieren. In plaats van dit te accepteren, kunnen we het zien als een kans om te groeien. Je zwakste schakel is vaak precies waar je het meeste winst kunt behalen.

Een voorbeeld: merk je dat je heupen stijf zijn? Dat is een teken dat je daar wat meer aandacht aan moet besteden. Door regelmatig wat oefeningen te doen, kun je die flexibiliteit terugwinnen en daarmee ook je algehele bewegingsvrijheid vergroten.

Het Voorbeeld van de Squat

Een ander goed voorbeeld is de squat. Misschien merk je dat je niet meer zo diep kunt zakken als een paar jaar geleden. Denk eens terug aan je kindertijd: toen kon je moeiteloos op je hurken zitten en met blokken spelen. Hoe komt het dat dit nu moeilijker gaat?

De oorzaak ligt vaak in de enkelmobiliteit. Onze enkels spelen een grote rol in bewegingen zoals squats. Als je enkel niet soepel genoeg is, kun je niet diep zakken zonder dat je uit balans raakt of je rug overbelast.

Schoenen en Enkelmobiliteit

De manier waarop we tegenwoordig onze enkels gebruiken, wordt ook beïnvloed door ons schoeisel. Moderne schoenen – zelfs de meest comfortabele sneakers – hebben vaak een hak, hoe klein ook. Dit voelt misschien fijn, omdat het de druk van je achillespees en kuiten haalt, maar op de lange termijn vermindert het je enkelmobiliteit.

We staan er vaak niet bij stil, maar die hak zorgt ervoor dat onze enkels minder bewegen. Hierdoor verliezen we flexibiliteit en kracht in dit gewricht, wat vervolgens effect heeft op de rest van ons lichaam en onze houding.

Wat Kun Je Doen voor Betere Enkelmobiliteit?

Gelukkig kun je eenvoudig beginnen met het verbeteren van je enkelmobiliteit. Oefeningen die de flexibiliteit in je achillespees en kuiten vergroten, kunnen enorm helpen. Wanneer je hoepelt met de Bodyhoop train je automatisch je enkel en achillespees. Bijvoorbeeld bij de

Basic wide: knieën buigen zover de A-pees het toelaat, door het Bodyhoopen wordt de pees dan heel kort belast en ontlast.
Front tip; pees wordt verkort en de achillespees wordt krachtig aangespannen.
Squat en hoop: benen verder uit elkaar plaatsen dan normaal en zo laag mogelijk zakken, werkt dan op de pees als de basic wide.
Lunge and hoop; verkort de achillespees als de Front tip.

Ook regelmatig op platte schoenen lopen of, nog beter, op blote voeten kan je enkels de kans geven om weer actief te worden en hun natuurlijke functie terug te krijgen.

Conclusie

Als je wilt dat je lichaam optimaal blijft functioneren, moet je alle delen van je lijf in beweging houden. Heb je ergens een zwakke plek, zoals stijve heupen of minder bewegingsvrijheid in je enkels? Dat is juist een kans om jezelf te verbeteren.

Door consistent aandacht te besteden aan je mobiliteit, kun je veel klachten voorkomen en je lichaam sterker en soepeler maken. Begin klein, luister naar je lichaam, en je zult merken dat je al snel beter beweegt en je beter voelt.

Het is nooit te laat om je mobiliteit te herstellen – je lichaam zal je dankbaar zijn!

Doe je met ons mee met jouw eigen originele Bodyhoop®?

Met
gemaakt door
Burggraaf Media